П`ятниця, 26.04.2024, 08:38
Вітаю Вас Гість | RSS

Зараз онлайн

Яндекс.Метрика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Статистика
Коментарiї: 444
Новини: 18
Файли: 404
Статей: 6
Теги

Головна » 2013 » Жовтень » 13 » Найдорожчі книги світу 2013 року
14:06
Найдорожчі книги світу 2013 року
Декотрі книги, які дійшли до нашого часу, збереглись тільки завдяки людям, які були готові віддати за існування цього раритету майже все.
 
Отож, список найцінніших книг у світі:
 
1. Біблія Гутенберга. Всього вийшло рівно 180 примірників: Гутенберг надрукував 45 Біблій на пергаменті, а решта на італійському папері, яка була оформлена водяними знаками. Втім, це не перша інкунабула. Серед інших Біблію Гутенберга відрізняє неперевершена якість оформлення. А до наших днів таких у повному змісті дійшла всього 21 книга. І експерти просять за неї досить багато - близько 25-35 мільйонів доларів.
 
Біблія Гутенберга
 
2. Кодекс Лестера. Ця книга являє собою 72-сторінковий збірник з науковими записками і ескізами знаменитого Леонардо да Вінчі. У ньому знаходяться нотатки та малюнки течій потоків води, вирів, а також матеріали по геології і астрономії. Цю книгу граф Лестер купив в 1717 році, тому вона досі називається його ім'ям. Втім, ця книга на сьогоднішній день вважається найдорожчою. У 1994 році її власнком став Білл Гейтс, він віддав за кодекс Лестера 30800000 доларів.На пергаментних сторінках, які між собою скріплені спеціальним чином, текст написаний в дзеркальному відображенні, тому її можна вивчати тільки за допомогою дзеркала. 
 
Кодекс Лестера
 
3. Перше видання п'єс Шекспіра. За деякими оцінками, ця книга коштує близько 22,6 мільйона доларів. Важко повірити, що первісна ціна того видання була всього лише один фунт. Але сьогодні копії твору для будь-якого колекціонера представляють величезну цінність. Книга з'явилася в 1623 році, через сім років після смерті знаменитого сьогодні Вільяма Шекспіра. Всього в світі існує 228 копій цього першого видання. Власником одного з примірників є співзасновник компанії Microsoft Пол Аллен. Він купив перший фоліант у 2001 році за трохи більше, ніж 6 мільйонів доларів.
 
Перше видання п'єс Шекспіра
 
4. Трактат про плодові дерева. Ця книга побачила світ у далекому 1768 році. Це була найбільш успішна робота французького ботаніка Анрі Луї Дюамель дю Монсо. У виданні зібрано докладний опис 16-ти різних видів фруктів.
У 2006 році Трактат про плодові дерева пзодано з аукціону в Брюсселі. Власник за нього віддав 4,5 мільйона доларів.
 
Трактат про плодові дерева
 
5. Географія Птолемея. Книга представляє собою збірник картографії другого століття нашої ери. У 1477 році на основі цього видання надрукували перший атлас. А в 2006 році збірка відправилась у приватні руки за досить пристойною ціною. Один з двох, що залишилися примірників продали за 3,9 мільйонів доларів.
 
Географія Птолемея
 
6. Атлас Європи Меркатора. Фламандський картограф Герард Меркатор першим створив циліндричну проекцію карти планети. Вона використовується і донині. Проекція Меркатора відрізняється тільки тим, що на картах не спотворюються форми і кути, відстані ж зберігаються лише на екваторі. Атлас і зараз застосовується при складанні аеронавігаційних і морських навігаційних карт. Ну а в світ книга вийшла в 1595 році, після смерті її творця. В атласі був трактат про створення світу, а також 107 карт з географічними описами. Майже всі, а саме 102, склав сам Меркатор. Через сторіччя, в 1967 році, карти випадково знайшли в Бельгії. І в 1997 році їх придбала Британська бібліотека за 1,243 мільйона доларів.
 
Атлас Європи Меркатора
Переглядів: 1410 | Додав: Lilless | Теги: Найдорожчі книги світу 2013 року, Найдорожчі книги, Найдорожчі книги світу 2013, Найдорожчі книги світу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Профiль
Міні-чат